SEVÄRDHETER

© 2010 Ystads kommun

ALES STENAR


Med vidunderlig utsikt ligger ligger Ales stenar - Sveriges bäst bevarade fornlämning. Gångstigarna från hamnen upp till det populära besöksmålet är vältrampade och ger dig lön för mödan.

© visitdenmark.se

BORNHOLM


Bornholm är Danmarks östligaste ö.Det sägs ofta att Bornholm är hela Danmark i ett nötskal tack vare det varierade landskapet. Här kan du uppleva kuperad terräng, bördig jordbruksmark och en stor skog på en och samma gång. Färja/katamaran går året runt mellan Ystad och Rönne med BornholmerFærgen.

© visitystadosterlen.se

GLIMMINGEHUS


Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Här kan man följa med på en guidad tur genom borgens salar, delta i  medeltidsaktiviteter eller besöka deras välsorterade museibutik.

© visitystadosterlen.se

YSTAD


S:ta Mariakyrkan och Klostret uppfördes redan på 1200-talet och en mångfald bevarade byggnader och miljöer från alla århundraden därefter visar stadens framväxt genom åren. Idag är Ystad en modern stad med ett stort utbud och goda möjligheter att leva ett gott liv.
Ystad förvandlades år 2004 till filmstad. Staden var redan tidigare känd som kommissarie Kurt Wallanders hemvist i författaren Henning Mankells populära böcker.

© visitystadosterlen.se

SIMRISHAMN


Simrishamn, mitt på härliga Österlen, har sitt ursprung som liten hamnstad till medeltidsstaden Thumatorp. Den populära småbåtshamnen drar mycket folk under sommarsäsongen och hela området lever upp med segelbåtar från när och fjärran.Medeltidskänslan finns kvar i kvarteren närmast hamnen och en promenad här känner man den härliga småstadsatmosfären. Här hittar man också ett flertal fiskerestauranger som serverar den nyinkomna fisken från hamnen.

© appelkusten.se

STENSHUVUD


Stenshuvud ligger på Österlen och är en av de mest varierande nationalparkerna i vårt land med stor biologisk mångfald värd att bevara och besöka. Här njuter du av naturskön kust, härliga utsiktspunkter, lummiga skogar, en storslagen hed och ett rikt djur- och växtliv.